Wednesday 12 December 2007

Koh Tao

Hej alla vänner!

Jo, vi har legat lite på latsidan med bloggen ett tag, men det beror snarare på långsamt och dyrt internet än på vår lathet. Kanske kan lata dagar på stranden ha sin roll i det hela också.

Sen sist så har vi tagit oss med nattbuss och båt till Koh Tao, "dykparadiset" i Thailand. Jag kan gå med på att detta är dykmecka, men paradis vill jag nog inte kalla det. Ön är ganska smutsig och milt sagt överbebyggd, med en mindre stad precis vid hamnen, full med bilar, avgaser och motorcyklar.
Vi bor en bit bort, längs strandgatan där man endast irriteras av motorcyklar som ska ta sig förbi en i alltför hög hastighet på den smala gångvägen.
Lina har påbörjat sin Open Water-kurs och har avverkat halva tiden, i morgon ska hon bli en färdig dykare om allt går vägen!

Vi har utsatts för en del prövningar, men det är inget som inte hårdhudade Janssons kan klara av! Natten till idag har vi tillbringat i gratis-bungalowen som ingick i Linas dykkurs, och snåla som vi är så ska vi stå ut med ljudet av förmodade kackerlackor i väggarna (vi tänker inte undersöka saken närmare), toalett med hinkspolning charmiga springor i golvet och en kudde som för tankarna till betongsuggor snarare än de mjuka, omhuldande motsvarigheterna hemma i trygga svedala.

Vi har dock haft väldigt mysigt och acklimatiserar oss väl till den den thailändska ömentaliteten.
Vi har umgåtts med en engelsk tjej som heter Sally, som varit vårt adoptivbarn sedan vi landade på ön. En intensiv och resvan flicka. Vår engelska dialog med henne har föranlett skapandet av en citat-avdelning i resedagboken, då Lina klckte några läckerheter igår, trött och svettig efter vår morgonvandring till andra sidan ön (hon håller raskt på att gå om pappa i klassen "svengelska höjdpunkter" även om hans swamp omelett nog har några år till i rekordboken). Se neadn för en fullständig citatförteckning.

Vi bestämde oss för att speeda upp vår metabolism genom att ta en promenad innan frukost, till Hinwong bay, snett över ön. Det är inte en särskilt stor ö så det skulle ju inte vara något problem. Vad vi dock missat var artt vår karta inte innehöll höjdangivelse och det blev en svettig upptäckt i den gassande solen. En ganska brant kulle gjorde oss mer än varma och det var med glädje vi hoppade upp på ett flak som erbjöds oss på vägen tillbaks av en bofast västerlänning. Vi skulle nog ha tänkt oss för eftersom vi faktiskt sett det tillstånd vägen var i på vägen dit.
20 minuter och en lång radda smärtsamma gupp senare är Lina skadad, med blåmärken på rumpan och till och med en bula, något vi inte visste var möjligt att få där. Men frukosten smakade väldigt gott efter detta äventyr.
Gårdagen tillbringade vi i solen på den lilla remsa som kallas stranden och det var riktigt soft. Klockan fyra var det dags för Lina att sätta sig i skolbänken igen och titta på en fånig videofilm som påpekar nyttan av att inte välja mask efter färg, utan efter passform och kvalitet. Kanske är called for i dessa dagar där man ska matcha husdjur med soffkuddar visserligen, men något överflödig information i vårt tycke.

Jag tillbringar dagen med att söka jobb på nätet (lite småsvettigt läge nu..) och så ska jag lapa lite sol på playan och försvinna i böckernas härliga värld. Jag tänker inte klaga på det upplägget.

I morgon ska jag kosta på mig två dyk, då det är hajstället som ska dykas på!
Alltså, allt fint med oss, många skratt och sköna dagar! På fredag bär det nog av till Koh Lipe
innan vi drar vidare till phi-phi för att fira julen där!
(foton kommer när bandbredden tillåter!)

Berömda citat:
" I dont dare to sit and dingle with my legs I think"
(Lina om att sitta på kanten till ett betongfundament med fin utsikt)
"Och det är därför vi ska åka till Argentina!"
(Katta som replik på Lina uttalande om att Filippinerna är jättebilligt)
"The computer hanged itself"
(Lina till den väldigt förvirrade internetcafe-ägaren, kan datorer göra det?)
"I´m feeling very solky"
(Lina försöker översätta södertugg till engelska, men Sally förstod inte riktigt. Lina hävdar dock bestämt att det borde betyda solkig på engelska)

4 comments:

Anonymous said...

Nu tror jag att jag måste ta ett snack med härarna Ola & Curt som låter sina små jäntor springa om kring så där vid vattnet utan arm puffar. Gagga hälsar och tackar för kortet hon följer varje steg du tar på svenska. Ha en fortsatt god tur NOPO

Katten said...

Hej! Vad roligt att du laser har! Jag ska bli battre pa svenskan, manga som vill forsta vad man skriver :) Kramkram pa er!

Fia said...

Hahahaha, vad härligt att man kan få skratta lite när man sitter här på sjukhuset mitt i natten :)
De svengelska uttalandena är fantatstiska! Go Lina!!
Hoppas ni njuter vidare av fiskarna.
Kram kram

Johanna & Ola said...

Ja, det är verkligen skamligt vad du är slö med din blogg tycker vi! Underbara citat, men pappa är som sagt svårslagen...Kram på er töjser och pussa hajarna från oss!